En perfekt dag för vårrullar

En hel söndag till förfogande. När man inte har några planer och man kan göra precis exakt vad man vill. Det är ju drömmen!
Så idag ville jag göra vårrullar. Inte bara laga mat, utan laga något som kräver lite pillterapi. Så jag plockade ut 1 kg nötfärs ur frysen och cyklade sen till ICA på Kungsholmstorg och till Thai China Market på Fleminggatan för att handla resten.

Så detta blir ett försök att dela mitt första recept. I skrivande stund kommer jag på att jag inte har några bilder på hur jag rullar mina vårrullar. Det får bli bättring på det till nästa recept.
Anyhow…såhär gör man ca 35 mellanstora vårrullar.

Ingredienser

1 kg nötfärs (utan att ha testat: det blir förmodligen skitgott med kycklingfärs, finhackad kyckling eller varför inte en vegovariant)
3 matskedar finhackad ingefära
5 finhackade vitlöksklyftor

1 stor nypa chiliflakes Jag älskar hetta, och jag älskar chiliflakes!
1/2 dl ljus soja, japansk
1/2 dl Oyster Sauce
1 msk fisksås
2 msk mörk soya

100 g glasnudlar = 1 pkt från Santa Maria
ca 600 g strimlad vitkål
5 grovt rivna morötter
1 påse vårlök…kanske 6 stycken. Använd absolut allt på vårlöken, minus roten.
Salt och peppar

1 pkt vårrulledeg Det var det och vårlöken jag köpte på den asiatiska affären. Jag valde mellanstorleken som är förpackad om 40 st ark. Små vårrullar är ju smaskigt, men jag var nog inte sugen på att pilla med maten i en evighet

1 ägg. Används för att försluta vårrulledegen.

5 dl rapsolja att fritera i

Såhär gjorde jag fyllningen

Stek nötfärsen i en olja som inte smakar massor, jag valde rapsolja. Bara så att den får lite färg. Blanda ner ingefära, vitlök, chili flakes, ljus soja, oyster sauce, fisksås och mörk soja. Rör om och häll av nötfärsröran i en skål. Så att inte ingefäran och vitlöken får färg eller bränns. Smakerna ska hållas fräscha och färska och nötfärsen ska stå och dra i kryddorna och såserna medan du gör resten.

Tillred glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet och ställ dem åt sidan.

Återanvänd pannan som du stekte färsen i, utan att rengöra den. Häll i lite mer olja och fräs vitkålen och morötterna i några minuter. Blanda ner färsblandningen och vårlöken i vitkål- och morotsblandningen. Ta direkt av pannan från plattan. Smaka av och salta och peppra om du tycker att det behövs. Jag älskar sälta, men i det här fallet tänker jag att man tillför resten av sältan med en god dipp eller bara vanlig ljus soja när man äter rullarna.
Nu ska nudlarna ner i pannan med resten och här kan det bli lite jobbigt att fördela nudlarna i röran om du inte har skurit eller klippt ner nudlarna i mindre bitar först. Vilket jag missade:/

Dags att rulla vårrullar

Vispa ägget och förbered en bra plats som du kan rulla dina vårrullar på.
Degen är ganska tålig, och även om det känns som om degbladen sitter fast i varandra kan man dra hårdare än vad man tror när man ska separera dem. Behåll resten av degen i påsen då de torkar snabbt när de ligger ute i luften.
Lägg första bladet framför dig så att du har en spets rakt upp och en spets rakt ner. Ta en sked och placera en avlång klick så att den hamnar närmare den nedre spetsen än den övre. Pensla därefter ägg längs kanterna som går mot den övre spetsen. Vik den undre spetsen över fyllningen och rulla ett varv, därefter viker du in både höger och vänster spets över rullen. Sen är det bara att rulla vårrullen hela vägen. Lägg sen rullen på ett bakplåtspapper så att förslutningen hamnar neråt.

Sen är det bara att upprepa detta ca 35 gånger…

Så friterar du dina vårrullar

När alla rullar är klara, värmer du upp 5 dl rapsolja till 180 grader i en tålig kastrull. Fritera rullarna två och två och i ca 3-4 minuter eller tills de får färg. Lägg dem sen för att svalna av på ett hudhållspapper.

Vi åt bara några av rullarna som vi doppade i ljus japansk soja och i en dipp gjord på limejuice, sweet chili-sås, chiliflakes, riven ingefära och fisksås. Resten kommer jag att frysa in.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.