Friterad french toast

French toast med salt karamell som efterrätt

Jag har ätit kaneldoftande french toast eller fattiga riddare till brunch och frukost flera gånger, men det har aldrig varit så gott som det var när jag fick det som efterrätt tillsammans med hallon och salt karamell på Punk Royale. Kan bero på att när det kommer till sötsaker och efterrätter som är barnsliga så är jag all in. Jag älskar sura S, karamell och bär framför mörk choklad och likörtryfflar.

French toast, hallonpuré, salt karamell och färska hallon

Det var typ så den serverades på Punk Royale, OCH den var friterad! Det måste den ha varit. Förutom minst tio olika rätter kan man också hälla i sig en hel drinkmeny – så, jag kan ha fel. Här kommer min take på detta drömmiga efterrättsminne.

French toast

Ingredienser

Frityrsmeten räckte till ca 20 stycken brödsticks.

 • Gårdagens bröd och jag använde ett grekisk lantbröd. Önskade jag hade ett smörigt brioche.
 • 5 dl rapsolja till fritering
 • 1 1/2 dl vetemjöl
 • 1 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk kanel
 • 1 krm malen ingefära
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • Strösocker och kanel att rulla toasten i efter fritering

Salt karamellsås

Ingredienser

Såsens recept har jag hittat här – gott och enkelt!

 • 3/4 dl socker
 • 1/2 dl vit sirap
 • 1/2 dl vatten
 • 2 1/2 dl vispgrädde
 • Flingsalt

Hallonpuré

Ingredienser

 • 1 pkt frysta hallon som du plockar ut ur frysen innan du börjar.
 • 1-2 tsk kanelsocker
 • 1-2 msk vatten

Börja med att blanda alla ingredienser till frityrsmeten

Blanda alla torra ingredienser till frityrsmeten i en bunke och ägget och mjölken i en annan bunke. Häll sen ner det blöta i det torra och blanda väl. Häll ner lite i taget så att du lättare kan vispa bort eventuella klumpar. Skär därefter brödet i den formen som du vill ha det och blanda socker och kanel på en stor tallrik.

Friterad French toast och kanelsocker
Här är brödet skuret i ca 2×2 cm. Om brödet tillåter skulle jag skära det i smalare bitar för att det ska bli mer crisp än mjukt bröd.

Salt karamell

Blanda alla ingredienser till såsen förutom grädden och saltet i en kastrull. Låt den stå på medelvärme tills det att sockret smälter och såsen börjar bli ljust brun och karamellig. Rör om då och då. Under tiden värmer du på grädden i en annan kastrull så att den närmar sig kokning men inte kokar. När karamellen är ljust brun och lite tjock häller du ner den varma grädden. Var försiktig, för det kan fräsa och sprätta en del. Första gången jag gjorde såsen hände inget speciellt, medan det andra gången blev lite fyrverkerier. Koka alltsammans på medelvärme tills såsen blivit lite tjockare. Ta sen av kastrullen från plattan och smula ner havssaltet. Smaka av, och smula ner lite mer salt om du tycker det behövs.

Till allt detta söta vill vi nu ha en frisk hallonpuré

Blanda de nu till hälften upptinade hallonen med kanelsocker och vatten och mixa alltsammans till en puré. Ställ in det i frysen igen tills det är dags att lägga upp allt på tallriken.

Dags att fritera french toast

Värm upp rapsolja i en djup kastrull till ca 160 grader och lägg ner 3-4 brödstavar i frityrsmeten. Se till att de blir helt täckta och låt dem ligga där i ca 3 minuter. Till skillnad från stekt french toast vill vi att de suger in lite av vätskan. Låt dem sen rinna av på ett galler. Upprepa tills allt bröd är täckt med smeten. Fritera dem sen 3 stycken i taget tills de blir gyllenbruna. Lägg dina friterade french toast’s direkt i kanelsockret och täck dem ordentligt med det söta.

Allt detta goda på en och samma tallrik

Ok! just denna biten är inte min starka sida. När det kommer till att göra fina uppläggningar så är jag lite lost. Lägg upp french toast, karamellsås, hallonpuré och vaniljglass på en fin tallrik och toppa allt med färska hallon.

Friterad french toast salt karamell, hallon och vaniljglass
Friterad french toast med hallon, salt karamell och vaniljglass.

Är du mer sötsugen? Testa baka mina vaniljsnurror.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.