Rostad tomatsås

Så tar du tillvara på dina tomater och grönsaker

När det kommer till att ta vara på grönsaker innan de hinner ruttna, så har jag ett bra tips. Ta skrynkliga tomater exempelvis – inte jättegoda att ha i salladen eller på frukostmackan. Men fortfarande goda i smaken och därför perfekta att använda till en tomatsås. Har man andra grönsaker, som paprika, rödlök, stjälkselleri och squash som också håller på att tappa stinget kan man ju tillföra dem i koket också. Bara fantasin sätter gränser och det är ju bara att testa sig fram.
Har du en ört som står och vissnar i en kruka? Släng i den också!

En tomatsås har flera användningsområden

Tomatsåsen kan man sen använda i en köttfärssås istället för krossade tomater på burk, som en pastasås tillsammans med mozzarella eller som en soppa serverad med krutonger och parmesan.

Ta vara på dina tomater och grönsaker och gör en god tomatsås
Tomatsås med vinägrett och örter

Ingredienser till en stor sats tomatsås

Utgå från den största ugnsfasta formen du har och fyll den med:
3 vitlöksklyftor som du skalar och krossar
2 gula lökar som du klyftar grovt
Klyftade tomater, paprikor, rödlök och annat grönt som du vill ta vara på.
Torkade örter, det du har hemma. Rosmarin, timjan, basilika etc.
Salt och peppar

Vinägrett

Här är det bara att testa sig fram. Jag gillar att tillföra sötma till min tomatsås. En sur tomatsås är inte gott. Sen ekar Leif Mannerströms mantra om att ALDRIG tillföra socker i sin matlagning i mitt huvud. Men hur ska man göra då för att få fram sötma i tomater som man köper i Sverige mitt i kalla vintern? Tomater som sällan har fått chansen att mogna i solen. Här är honung min ”go to”. Känns lite bättre än vanligt strösocker i alla fall.

2 msk honung
3/4 dl god olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk annan vinäger – jag gillar rödvinsvinäger.

Gör din tomatsås såhär:

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg lök, vitlök och alla grönsaker i formen. Toppa med örter som du har och gillar. Salta och peppra rikligt. Vill du ha en tomatsås med lite sting kan du även använda chilikrydda, chiliflakes eller cayennepeppar.
Blanda alla ingredienser till vinägretten och häll blandningen över grönsakerna. Använd händerna och blanda ihop allt det goda.
Sätt in formen mitt i ugnen i ca 1 h. Grönsakerna får då lite färg och vätskan från dem, kryddorna och vinägretten blandas samman och ger en god smak. Viktigt att det inte får gå för länge för då är risken att den goda vätskan börjar koka bort i ugnen.
Ta ut formen och häll över grönsakerna i en stor kastrull och mixa allt med en stavmixer. Dags att smaka av, du bestämmer hur du vill ha det.

Tips!

Sen är det bara att använda den till din tilltänkta middag eller så ställer du in den i kylen till nästa dag. Man kan säkert frysa in såsen också, men det har jag inte testat. Du kan med fördel använda tomatsåsen när du gör mina frikadeller.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.