Jag jobbar i Norge halva veckorna med det jag älskar mest – mat!
Förra veckan gjorde jag ett besök i delikatessbutiken på Gardermoen och det var då jag blev sugen på att hitta på något gott med Salmalax. Tidigare har jag bara skapat rätter med Salmalax och asiatiska smaker. Nu ville jag få ihop en skandinavisk förrätt. Så – på flyget hem funderade jag på vad jag ville para ihop laxen med. Ska villigt erkänna att jag inte köpte laxen från butiken på Gardermoen utan valde att köpa den hemma i Sverige. Tur det, annars hade jag blivit en halv månadslön fattigare.
En förrätt med flera goda komponenter
Förrätten jag skapade består av len Salmalax, söt och krispig palsternacka, syrlig och krämig dillmajonnäs och smakrik dillolja. Allt detta goda toppade jag med fyra färgglada ting – dill, laxrom, rödbetsgroddar och nyriven citronzest.

Det finns egentligen bara tre enkla matlagningsmoment i detta recept och därefter är det bara att sätta ihop allt snyggt på ett fint fat.
Ingredienser, ca 4 förrätter
1 Salmalax (hel loin, räcker gott och väl till fyra förrättsportioner)
Garnering
1 pkt rödbetsgroddar
ca 1/2 hg lax- eller forellrom från fiskdisken
Zest av en citron.
1 kruka dill
Dillolja
2 dillkrukor
1,5 dl Rapsolja
salt och några droppar citron
Dillmajonnäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk citronjuice
2-3 dl rapsolja
Del av dilloljan
Vatten – beroende på hur tjock du vill att majonnäsen ska bli. Det beror helt på hur du rent tekniskt ska lägga upp den på fatet.
Salt & Peppar
Friterad palsternacka
3 dl rapsolja
1-2 hyvlade (2 mm på mandolin) Palsternackor
Salt
So, let’s go! Nu gör vi denna förrätt
Ta ut alla ingredienser som ska vara med i dillmajonnäsen från kylskåpet och ställ åt sidan. Skiva laxen i tunna skivor och lägg upp den på efterrättsfaten
Såhär gör du dillolja
Klipp ner dill från 2 dillkrukor i en behållare som du gillar att mixa i. Häll ner hälften av rapsoljan och mixa tills du har en grön olja med endast småbitar kvar av dillen. Häll ner resten av oljan och mixa ihop allt. Ställ oljan åt sidan.
Dillmajonnäs
Mixa äggulor, citronjuice och dijonsenap. Häll sen ner rapsoljan i en tunn stråle medan du fortsätter mixa. Därefter fortsätter du med att hälla ner dilloljan på liknande sätt tills du tycker att majonnäsen har fått en fin grön färg. Är majonnäsen alldeles för tjock? Häll i några droppar vatten och mixa lite till. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Dilloljan som är kvar kan nu med fördel smaksättas med salt och några droppar citron.
Fritera palsternackan så att den blir gyllenbrun
Den friterade palsternackan är den här förrättens hemlighet. Häll i rapsoljan i en kastrull och värm den till ca 160-170 grader. Det får inte bli för varmt, för då bränner du bara kanterna på chipsen och under tiden som du värmer oljan kan du skala och hyvla palsternackan. Ta en nypa palsternacka i taget och fritera till de blir gyllenbruna och lägg sen den friterade palsternackan på hushållspapper. Salta.
Nu är allt klart och det är dags att bli kreativ och skapa upplägget för din förrätt
Nu har du skivad lax, dillolja, dillmajonnäs & palsternackschips klart. Lägg upp allt så som du vill ha det och toppa sen med rödbetsgroddar, laxrom, dillkvistar och hyvlad citronzest. Med alla dessa vackra färger kan det inte bli annat än en fin förrätt.

Tips!
Här finns ett annat tips på en färgglad rätt som är enkel att göra och som jag lovar kommer funka till sommarens alla grillkvällar – brynta rädisor.