Dragonkyckling med potatispuré

Dragon tillsammans med kyckling är ju en vinnarkombination. Denna rätt kan man tillaga på olika sätt beroende på vilken del av kycklingen man använder och om den är med eller utan ben och skinn. Denna gång hade jag urbenad kycklinglårfilé hemma. Jag får lägga upp ett till recept om hur man använder styckningsdetaljer med ben och skinn vid ett senare tillfälle. Jag har ett grymt tips där, på hur jag får köttet saftigt och skinnet krispigt som jag lärt mig av Nigella Lawson. What a woman!

Om receptet

Det är ganska många steg i det här receptet och jag tror mig veta att jag är ganska så omständlig när jag lagar mat, om än metodisk. Jag gillar varje moment när jag står i köket, minus röjning och diskning. Därför som jag älskar att laga mat med mamma eftersom hon städar efter mig. Har även upptäckt att jag har en vän som inte gillar att laga mat men som är manisk med disktrasan. Hon och mamma får gärna vara med när jag lagar mat, annars föredrar jag att laga mat själv och på mitt sätt. I denna rätt har jag kyckling, en sås och potatispuré. Sen kombinerar jag det med mina brynta rädisor och min smöriga spetskål.

Ingredienser

1 kg kyckling- eller kycklinglårfilé

Dragonsås

Smör och olja att steka i
2 msk hel vitpeppar
1 msk dragon i vinäger
2 st schalottenlökar
1 dl torrt vitt vin
3 dl höns- eller kycklingfond. Om du använder affärens flytande fond blandar du 3 dl vatten med mängden fond som står på beskrivningen på flaskan.
3 dl grädde
Salt

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
50 g smör
2 dl mjölk (jag använder alltid riktigt smör och riktig grädde när jag lagar mat och som du kanske har märkt så är denna rätten full med just sånt. Därför väljer jag att göra purén mindre fet genom att använda mjölk och inte bara grädde)
1 dl grädde
Salt

Att värma torkade kryddor innan användning förhöjer smaken.
 • Sätt ugnen på 170 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
 • Skala potatisen till potatispurén och koka den. Skär inte ner potatisen i mindre bitar för att den ska bli klar fort. Potatisen blir vattnig och det vill vi inte. Potatisen kommer hinna bli klar i tid.
 • Häll ut vitpepparkornen på bakplåtspappret och rosta dem i ugnen i 7-10 minuter. Detta moment gör att vitpepparn blir ännu pepprigare och smakar mer. Om man lagar mat med torkade kryddor kan man alltid höja smaken på rätten ytterligare genom att värma kryddorna innan.
 • Nu är det mycket som sker samtidigt. Finhacka challotenlöken till såsen, häll 2 dl av såsens grädde i en kastrull och koka ner den så att det lite mer än hälften kvar.
 • Ta ut vitpepparn från ugnen och mortla den så grovt eller fint som du önskar. Ta fram en stor stek- eller traktörpanna. Lägg i smör, olja, challotenlök, dragon i vinäger och hälften av vitpepparn. Stek allt detta på medelvärme. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Vill bara tillägga att det just nu i detta moment luktar magiskt i köket.
 • Höj värmen lite och häll på vinet. Sjud i ca 3 minuter. Därefter häller du på buljongen och sen får pannan stå och sjuda tills du kokat ner vätskan till ca hälften.
 • Potatisen borde vara klar nu. Häll av den i ett durkslag och ställ den åt sidan. Bryn 50 g smör i potatiskastrullen. Nöj dig inte med att bara smälta det. Smöret ska bli brunt och lukta som karamell. Akta så att det inte bränns. Detta moment gör så att potatispurén går från vanlig puré till en fantastisk puré.
 • Häll sen ner mjölken och 1/2 dl av grädden i smöret och ta därefter av kastrullen från plattan. Använd en potatispress och pressa ner potatisen i smör- och mjölkblandningen. Rör om och ställ åt sidan. Resten av grädden häller du i strax innan servering när du saltar och värmer upp purén.
 • Peppra kycklingen med resten av vitpepparn och salta. Värm upp en stekpanna med olja på nästan högsta värmen på plattan. Lägg i kycklingdelarna med peppar och saltet neråt. Salta på ovansidan. Bryn i oljan ca 2 minuter. Därefter lägger du i en klick smör. Smöret läggs i senare då vi inte vill bränna det. Lägg inte i all kyckling på en gång, stek hellre i två omgångar. Båda sidorna på kycklingen ska bli gyllenbrun. Efter varje stekningsomgång häller du i en skvätt vatten i pannan som du sen häller över kycklingen. Vätskan ska med kycklingen ner i dragonsåsen.
 • Såsen ja! Har vätskan med löken, pepparn och dragonen kokat ner till hälften och grädden likaså? Häll då över grädden i vätskan och rör om. Därefter lägger du i kycklingen och häller i vätskan från den i såsen. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter (beror på hur stora kycklingbitar du har).
 • Vispa nu den sista declitern av grädden som ska vara i såsen. Plocka ut kycklingen ur koket och lägg den åt sidan. Rör därefter ner den vispade grädden i dragonsåsen och ta av såsen från plattan. Detta gör så att dragonsåsen blir fräsch, skummig och lyxig.
 • Strax innan servering häller du i den sista grädden i potatispurén medan du värmer upp den långsamt. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingbitarna i dragonsåsen igen. Dags att servera!
Smält smör i potatispuré i all ära. Har du provat att ha i brynt smör?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.