Vinnande vaniljsnurror

Eftersom jag älskar att freebase:a i köket, har jag aldrig tyckt om att baka. Att höfta lite när man bakar kan ju resultera i att en hel deg går åt helvete. Vilket jag själv har upplevt några gånger. Jag kan inte alls kemin bakom bakning. Men eftersom jag under mina senaste två år i livet på gott och ont har lärt mig att älska fikabröd, så måste jag ju tvinga mig själv att komma över den där gränsen. Jag har därför tagit mig igenom flera youtube-klipp och blogg-recept på hur man bakar de perfekta bullarna. Bullreceptet i detta blogginlägg är ett hopkok av Fredriks Fika, Älska att baka och mina egna otaliga försök och misslyckanden.

Innan du börjar baka! Här kommer några användbara tips för att du ska lyckas med dina bullar…

 1. Baka inte med smält smör. Att baka med fast, rumsvarmt smör gör så att man inte behöver värma degspadet till 37 grader. Man behöver en mindre mängd mjöl i degen, vilket i sin tur ger en saftigare deg och smör i fast form stadgar upp luftbubblorna i degen bättre, vilket ger en luftig deg.
 2. Använd mjöl (lite) i fyllningen. Det binder fyllningen, så att den inte rinner ur bullarna vid gräddning. Under de två senaste bullbaken har jag missat den detaljen och fyllningen har runnit ut och gjort så att botten på bullarna blivit bränd.
 3. Beroende på hur mycket tid du har – ju kallare degvätska, desto saftigare bullar. Men det tar såklart längre tid att jäsa degen. Degen ska bli dubbelt så stor vid jäsning, så oavsett hur kall vätska du använder är det ditt riktmärke.
 4. Pensla bullarna med ägg innan gräddning för glans. Pensla sen bullarna efter gräddning med sockervatten för att kapsla in dem – behålla saftigheten i bullarna.
 5. Använd alltid hel kardemumma som du mortlar – och snåla INTE!

Ingredienser:

ca 30 st ganska så stora bullar

Bulldeg:

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
12-14 dl vetemjöl
3 msk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning

200 g smör
1 dl florsocker
1 dl vaniljsocker
1 msk vetemjöl

Pensling innan gräddning

1 vispat ägg
1 nypa salt
Några droppar vatten

Pensling efter gräddning

1 dl socker
1 dl vatten
Pärlsocker

Gör så här

 • Börja med att ta ut smöret ur kylen och måtta upp smör till fyllningen i en kastrull och dela resten av smöret som ska användas i degen i små kuber och lägg det på ett fat.
 • Smöret till fyllningen ska brynas i kastrullen så att det får en fin gyllenbrun färg. Häll sen över den i en skål och låt den svalna i kylskåp tills det är dags att göra fyllningen.
Brynt smör till fyllningen.

Dags för degen…

 • Mortla kardemumman och smula därefter ner jästen i en bakbunke. Häll över en del av den kalla mjölken och lös upp jästen. Därefter häller du i all mjölk, kardemumma, socker, salt. Blanda.
 • Jag rekommenderar att du använder en degblandare. Mest för att orka med;) Sätt på degblandaren och tillför det rumsvarma smöret och 10 dl mjöl. Tillför sedan 1 dl mjöl i taget tills du använt nästan allt. Degen ska släppa delvis från bunken men fortfarande vara aningen klibbig. Då vet du att den inte blir torr. Det kan vara bra att knåda den med maskinen under 5 minuter innan du tillsätter sista mjölet. För det krävs lite knådning innan man kan se om det är för lite eller för mycket mjöl. Oavsett så ska degen blandas i minst 5 minuter i degblandaren innan den är klar.
Såhär ser degen ut när jag är nöjd.

Nu ska degen jäsas.

 • Jag valde att jäsa min deg på varmaste stället i köket och med kall mjölk i degen tog detta en knapp timme för mig. Igen – utgå ifrån att degen ska jäsa under duk tills den blir dubbelt så stor. Använder du 37-gradig degvätska är jäsningstiden ca 30 minuter.
 • Under tiden som degen jäser blandar du fyllningen. Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker och häll sedan ner det i smöret som nu stelnat i kylskåpet. Här kan du behöva ta till elvispen.
 • Förbered sedan ägget som du ska pensla med. För att göra så att ägget blir smidigt att pensla med blandar du ner några droppar vatten och en nypa salt. Detta moment gör så att ägget löser upp sig och blir rinnigt istället för trådigt. Koka sen vatten och strösocker till efterpenslingen.

Utbakning och gräddning

 • När degen har jäst klart knådar du och kavlar ut den på diskbänken. Mjöla bänken lite grann om det behövs. Kavla ut den så att den blir ca 60×40 cm. Sen brer du på fyllningen så att den täcker hela degen. Vik den dubbelt så att långända ligger mot långända. Eller så rullar du ihop den om du vill göra vanliga snurror. Jag har inte dokumenterat hur jag gjorde mina bullar. Jag snurrade dem efter denna beskrivning (från 3:30 minuter). Jag valde dock att göra remsorna 1 cm breda med min pizzaslicer och använde 2 remsor per bulle istället för 3.
 • Sätt ugnen på 225 grader och jäs bullarna i ytterligare 30 min under en handduk.
 • Pensla bullarna med ägget och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7-10 min. Under tiden du gräddar nästa plåt penslar du de gräddade bullarna med sockerlagen och toppar dem med pärlsocker. Ibland tar jag penseln och droppar sockerlag över pärlsockret också. Bara så att pärlsockret fastnar bättre.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.