Marinerad kyckling på två olika sätt

Marinerad kyckling på 1a maj

Vad sägs om lite marinerad kyckling till helgens grillning? Första gången jag grillade i år blev på 1 maj. Vi bor i stan, och tydligen är det inte ok att grilla på balkongen😉 Men på 1 maj var vi ute på landet och där blir det väldigt naturligt att grilla. Det är såklart mamma som lärt mig att marinera, who else?

Den ena marinaden jag gjorde är ett väl beprövat recept med citron som en tydlig smak, som jag utvecklat från mammas recept och den andra marinaden blev ett av min freebase-projekt. Ett projekt som visade sig vara väldigt lyckat.

Det värsta med att skriva ner recepten här på bloggen är att jag under tiden jag skapar i köket inte tänker så mycket. Jag kör snarare på känsla och då försvinner matskedar och decilitrar. Men jag testar att få ner det här och det är faktiskt inte mer än att man doppar fingret i marinaden och smakar av. Marinaden får gärna smaka lite mer än man tänker sig att slutresultatet ska bli. Det är ju inte marinaden i sig vi ska dricka utan kycklingen vi ska äta och som ska ta smak av den.
Here goes marinerad kyckling på två sätt! Båda marinaderna gifter sig fint med kyckling-, lamm- och fläskkött och de räcker till 500 g kött.

Apelsinmarinad

Ingredienser

 • 2 dl olja, jag använde för första gången kallpressad rapsolja. En olja som är nötig i smaken.
 • 1,5 dl färskpressad apelsinjuice
 • 1 dl mörk kinesisk soja
 • 1 näve färska örter som du hackar grovt. Till apelsin funkar mynta, dragon, timjan, rosmarin. Jag använde min egna franska dragon från trädgården.
 • 1 tsk chili flakes eller en färsk röd spansk chili som du finhackar
 • 1 finhackad vitlök. Jag pressar inte min vitlök då jag tycker det blir för stark vitlökssmak av det. När jag ätit mat med alldeles för frän vitlökssmak blir jag nästan bakfull dagen efter. Någon som känner igen sig?

Citronmarinad

Ingredienser

 • 2 dl olja
 • ½ pressad citron
 • 1 dl ljus japansk soja
 • 1 msk flytande honung
 • 1 näve färska örter. Till citron funkar basilika, mynta, dragon, timjan, rosmarin. Jag använde min egna franska dragon från trädgården.
 • 1 tsk chili flakes eller en färsk röd spansk chili som du finhackar
 • 1 finhackad vitlök
 • 1 tsk salt

Blanda marinaden

Oavsett vilket av recepten som du väljer, eller om du gör båda så är det bara att blanda ihop alla ingredienserna och vispa till dem.

TIPS!

Inspireras av asien och byt ut citronen i citronmarinaden mot lime och riv ner lite färsk ingefära och exkludera dragonen och sprinkla istället färsk koriander på de grillade spetten.

Skiva och marinera kycklingen

Jag använde 1 kg kycklingfilé och eftersom jag bara hade dryga 3 timmar på mig att marinera kycklingen så skivade jag den tunt. Det är också en fördel sen när du ska grilla, då du i stort sett endast behöver fokusera på att få en fin grillyta på kycklingen. När ytan är fint grillad är i regel också kycklingen klar. Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå i kylen i 2 timmar eller över natten. Ta sen fram kycklingen 1 timme innan du ska trä dem på spetten så att den inte är så kall när du ska grilla den. Det ger ett mörare slutresultat.

Serveringstips!

Jag serverade mina spett tillsammans med ugnsrostade potatishalvor. Skalet kan med fördel vara kvar och så penslar du potatisen med smör, saltar och pepprar. Jag klippte över lite ramslök när de var klara. Sen hittade jag denna fantastiska sås som är gjord på ramslök, creme fraiche, brynt smör och citron. Men det är Landleys Kök’s fenomenala påhitt och recept och inte mitt. Ta fasta på att det är 1/2 LITEN citron som du ska ha i. Det gjorde inte jag och det resulterade i en lite för sur sås. Man lär sig!

Grillade kycklingspett med rostad potatis
Jag serverade min kyckling tillsammans med rostade potatishalvor och en kall ramslöksås.

Andra recept på kyckling finns här och här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.