Frikadeller med parmesan, fänkål och citron

En typiskt god salsiccia är lite pepprig och kryddad med fänkål. Jag älskar korv och jag älskar just salsiccia och testade därför att krydda mina frikadeller på liknande sätt och det blev rent ut sagt skitgott. Till mina frikadeller gjorde jag min rostade tomatsås.
Såsen kan man låta gå i ugnen medan man gör frikadellerna.

Frikadeller med rostad tomatsås

Starta med tomatsåsen som du hittar receptet på här. Till dessa frikadeller skulle jag hålla mig till att bara använda lök, vitlök, chili och tomat i tomatsåsen och undvika paprika och andra typer av grönsaker. Men det är en smaksak.

Frikadeller

Ingredienser till 4 portioner

  • 500 g blandfärs eller kalvfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Zest från 1 citron
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 tsk mortlade fänkålsfrön
  • Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och börja rulla frikadeller

Börja med att blanda ströbröd och mjölk och låt stå i några minuter. Under tiden mortlar du fänkålsfrön och rostar dem lite i en stekpanna. Det behövs bara någon minut för att höja aromen i dem. Sen blandar du färsen med ströbrödsblandningen och därefter med ägg, citronzest, parmesan, fänkål, salt och peppar. Försök att gegga så lite som möjligt så att färsblandningen håller sig fluffig. När det kommer till salt och peppar så har jag inte angivit några mått. Kör på känsla, och blir du osäker – stek en liten bit färs och smaka av.
Rulla sen färsen till ganska så stora bullar och lägg dem sen för att vila medan du mixar och smaksätter tomatsåsen.

Rullade frikadeller
Rulla, rulla, rulla! Gör ganska stora frikadeller så slipper du rulla i en evighet.

Låt frikadellerna puttra i tomatsåsen

Lägg ner dina rullade frikadeller i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Ta sen av locket och låt puttra i 10 minuter till. Smaka av tomatsåsen med mer salt och peppar om så behövs och servera sen frikadellerna med en god pasta. Jag serverade mina frikadeller med spaghetti och ett focacciabröd som jag fick recept av från Frallans Matblogg.

servering av frikadeller och focaccia
Frikadeller, spaghetti och focaccia.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.