Pizzasallad med fänkål

Har du testat göra pizzasallad utan att få till en sallad som både är mjuk och krispig på samma gång? Eller där smakerna i vinägretten sätter sig utanpå kålen och inte i? Det finns säkert massa metoder för att få den så bra som möjligt. I min pojkväns hemstad sägs det att pizzabagaren trampade i pizzasalladen för att få den mör. Min pojkvän är inte så bra på att laga mat men han är desto bättre på att krydda sina historier. Oavsett om han pratar sanning eller inte kan vi väl alla vara överens om att vi avstår från att trampa i maten. Min metod går ut på att göra en vinägrett som är kokhet och som man direkt efter kok häller över kålen. Det är det som är hela hemligheten.

Mitt recept på pizzasallad kommer här

Savoykål och fänkål
Du kan använda den kålsort som du har hemma eller gillar allra mest.

Ingredienser till en pizzasallad som räcker till hela familjen:

  • 1 kg kål, ca ½ stort kålhuvud eller ett helt litet kålhuvud. Det funkar med vitkål, sommarkål, spetskål, savoy, rödkål och säkert med grönkål också om man känner för att använda det.
  • 1 färsk fänkål
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk oregano
  • peppar

Såhär gör du en perfekt pizzasallad

Skiva kålen och hyvla fänkålen tunt och lägg ner allt i en stor skål. Koka upp olja, vatten, vinäger, socker, salt och oregano. Häll den varma vinägretten över kålblandningen och mal peppar över salladen. Rör om allt och ställ in det i kylskåpet för att vila i minst 30 minuter.

pizzasallad i skål
Var inte orolig för att det ska bli för mycket pizzasallad. Kålen krymper lite under processen.

Tips:

Testa att krydda kålen med olika örter eller kryddor. Byt t.ex. ut oregano mot rostade fänkålsfrön. Eller så testar du att varva rödkål med vitkål så får du en fin färgexplosion. Det finns oändligt med möjligheter och du behöver ju inte kalla salladen för pizzasallad och bara servera den till pizza. Annat recept på sallad med kål hittar du här.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.