Ingredienser jag alltid har hemma – del 1

Jag älskar mat som smakar mycket och som innehåller flera olika smaksättare. Här kommer tips på sex stycken ingredienser som jag alltid vill ska finnas hemma, utan inbördes ordning. Märk också, att detta är mina åsikter och baseras på mitt sätt att laga mat och mina små smaklökar. Såklart finns det fler ingredienser som jag behöver i skafferiet eller kylskåpet, men vi tar lite i taget.

Hel svartpeppar i kvarn

Jag använder aldrig färdig finmald eller grovmald peppar. Finmald peppar ger inte en färsk smak och grovmald peppar smakar ingenting. Det enda grovmalen svartpeppar gör som är märkbart är att det fastnar mellan tänderna. Jag mal min peppar grovt vid det tillfället då jag behöver den.

Olivolja

Jag köper inte den dyraste och heller inte den billigaste. Jag har lagt mig på en slags mellanmjölk-nivå och det funkar fint för mig. Olivolja är ju gott till så mycket – i pastadeg, vinägrett, i pastavattnet etc.

Rapsolja

Samma sak som med olivolja och det är mycket bra att ha en olja som inte tar så mycket smak när man exempelvis ska göra majonnäs eller ibland steka kött då jag tycker att olivoljan tar för mycket smak. Det är inte gott i en majonnäs och speciellt inte om man ska smaksätta den med något annat.

Vinäger

Jag har rödvin-, vitvin-, Chardonnay och äppelcidervinäger hemma och använder dem bland annat till vinägrett, såser och att snabbpickla grönsaker. Vid de tillfällen jag vill ha rödlök i en sallad, brukar jag först lägga den för att dra i ett bad med vinäger, olja, salt, socker och peppar. Då blir den inte sådär frän i smaken. Om man inte önskar smaksätta rödlöken på det sättet, men fortfarande önskar få den mildare kan man också bara lägga den i ett vattenbad. Testa att droppa i några droppar vinäger i en gräddig svampsoppa som sista smaksättare. Det blir supergott!

ingredienser som måste finnas i mitt kök
Olja, vinäger och färsk peppar – tre ingredienser som alltid finns i mitt kök

Ägg

Vad kan man inte ha ägg till? Majonnäs, bakning, pasta, frukost…

Vad kan man inte göra med ägg, och de håller ju så himla länge. Oftast långt efter bäst före-datum

Fonder

Jag vet, man ska koka sina fonder själv. Men när man inte hinner eller har lust att vara pretto-fia, funkar det finfint med färdiga fonder från mataffären. Jag använder Bong. Allra mest använder jag kalv- och hönsfond. Skaldjursfond är väldigt enkelt att göra själv om man ändå lagar skaldjur och har skal till förfogande.

Tips!

En annan göttig grej man kan använda ägg till är ju mina friterade french toast’s.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.