Tekakor

Här kommer ett enkelt recept på tekakor som du kan baka massor av och ha i frysen. Oavsett om det är ett avancerat surdegsbröd eller ett enkelt vetebröd så är det ju lyx att ha eget bröd i frysen. Förra helgen bakade jag två satser tekakor som jag frös in på landet. Bra att ha!

Bortskämda barn

Tillhör du en av dom som tvingades att äta hembakat bröd när du var liten? Mamma bakade bröd till förbannelse och det enda du ville ha var Skogaholmslimpa. Vilken skitunge man var ändå. Vilken normal människa idag med familj, jobb och andra måsten hinner egentligen baka bröd?

Vi gör det så enkelt som möjligt

Ingredienser till 15 tekakor

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk honung eller ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 11-12 dl vetemjöl special (funkar med vanligt vetemjöl)

Tekakor eller te cookies som vi säger här hemma

Smula jästen i en bunke och häll ner lite av den kylskåpskalla mjölken och jobba med en slickepott för att lösa upp jästen. Sen häller du ner resten av mjölken, honung, salt och smör. Kan varmt rekommendera att använda en degblandare och speciellt om du använder vetemjöl special då sådana degar ska blandas extra mycket. Häll i lite mjöl i taget och blanda samtidigt. När nästan allt mjöl är i bunken blandar du degen ytterligare 5 minuter med degblandare och ännu längre för hand. Resten av mjölet (ca 1/2 dl) kan du behöva vid utbakningen. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i 45 min – 1 h och sätt under tiden ugnen till 250 grader.

Baka ut dina tekakor

När degen har jäst sig till dubbel storlek, bearbetar du degen en pyttestund och delar upp den härliga degen i tre delar och därefter varje del i fem små bullar. Platta ut bullarna till platta tekakor direkt på bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt tekakorna jäsa i ca 10 minuter. Troligtvis så är första plåten färdigkjäst när du plattat ut den sista bullen.
Sätt in tekakorna mitt i ugnen under 5-7 minuter och låt dem sen svalna på galler under en handduk. Då håller de sig saftiga och goda.

Tekakor med ost och marmelad
Tekakor med smör, ost och marmelad. En perfekt lördagsfrukost.

Sugen på att baka något mer? Testa baka mina vaniljbullar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.