Hamburgerbröd

Här kommer ett recept på sex stycken hamburgerbröd. De blir exakt sådär fluffiga och fint glansiga som sig bör. Sen spelar det egentligen ingen roll vad du fyller dem med. Jag utlovar succé oavsett innehåll!

Ingredienser

 • 5-6 dl vetemjöl special
 • 25 gram rumsvarmt smör
 • 2,5 dl mjölk, 3%
 • 25 gram jäst
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg

Såhär får du fina hamburgerbröd

 • Börja med att smula jästen i en bunke och att sen lösa upp den i den kylskåpskalla mjölken. Det är lättare att bara hälla i lite grann av mjölken först för att sen hälla i resten när jästen löst upp sig.
 • Tillsätt därefter saltet, smöret och nästan allt mjöl. Börja med 5 dl.
 • Knåda degen i maskin i åtminstone 10 minuter. Har du ingen maskin? Grattis! Välkommen till 15 minuters mindfulness. Älskar att knåda degen för hand.
 • Degen kommer vara ganska så kletig till en början och lite lätt glansig när du är klar. Den ska fortfarande vara sticky!
 • Jäs degen i bunken under en handduk i 1 h.
 • Dela sen upp degen i sex lika stora bullar och gör dem så runda som du förmår. Jag kanske delar en video någon gång om hur man får dem perfekt runda.
 • Låt bröden jäsa på bakplåtspapper på en plåt och under en handduk i 30 minuter.
rfekta runda hamburgerbröd
Sex runda hamburgerbröd som är redo för jäsningsomgång nummer två.

TIPS!

Varför är alltid mina bakplåtspapper skrynkliga? Det har inget med estetik att göra. Det har bara att göra med att jag skrynklar dom till en boll innan jag lägger ut dem på plåten. Så att dom inte rullar ihop sig såklart.

Under tiden som hamburgerbröden jäser

 • Blanda 1 ägg med några droppar vatten och en nypa salt därför att ägget blir mer lättvispat då. Förbered dig också genom att sätta ugnen på 225 grader.
 • Pensla hamburgerbröden med ägget och grädda dem mitt i ugnen i 7-10 minuter. Varför så stor tidsskillnad? Ja, i min ugn inne i stan funkar det med 7 minuter och på landet kan jag ha dem inne i 10 minuter. Jag litar inte på någon av mina ugnar, så jag brukar sitta och stirra på mina bakverk under hela gräddningstiden.

Well! Se till att preppa dina burgare innan bröden svalnat helt. Det blir såklart helt magiskt gott.

Hamburgarbröd med biff, ost och bacon
Här en enkel variant med biff, bacon, hamburgerdressing och ost.

Tips!

Här har du recept på mina halloumiburgare om du vill använda hamburgerbröden till en vegetarisk hamburgervariant.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.