Friterade kycklingklubbor

Friterade kycklingklubbor som blir riktigt möra och saftiga, kräver sin förberedning, men är ändå inte speciellt komplicerat att göra. Denna rätt tar sammanlagt ca 24 h. Men du jobbar aktivt i högst 2 h, resten sköter lagen, marinaden och kylen.

Tips på tillbehör till kycklingklubborna

En veckas semester har nu gått och eftersom jag var en vecka på Öland, där min uppgift var att mätta 7-12 magar med mat varje dag, hade jag inte en sportslig chans att ta vackra matbilder. Det var ett litet antiklimax, då jag tänkte att det var just det jag skulle få mest tid till på semestern. Av den anledningen har jag inte uppdaterat bloggen på en stund. En av kvällarna på Öland bjöd jag på dessa friterade kycklingklubbor tillsammans med picklad rödlök, BBQ-sås, creamed corn och Mac & Cheese. Creamed corn tänkte jag också dela ett recept på. Men Mac & Cheese hittar ni receptet för på Tasteline. Det är Jessica Frej’s recept och därför enligt mig en given succé. En grej som jag la till på Jessica’s recept var att jag toppade rätten med panko, riven parmesan och riven halloumi. Det blir en härlig crust.

friterade kycklingklubbor med creamed corn
Friterade kycklingklubbor med creamed corn

Ingredienser till fyra personer

 • 10-12 kycklingklubbor. Jag räknar ju för det mesta fel och gör för mycket mat. Men tänk 2-3 klubbor per person och gör en sallad av eventuella rester dagen efter.
 • 1 liter rapsolja att fritera i

Ingredienser till lagen

 • 8 dl vatten
 • ca 20 svartpepparkorn
 • en kruka med färsk timjan eller 2 tsk torkad.
 • 100 g salt. Kan verka mycket kanske. Men du ska inte dricka lagen.
 • 3 lagerblad
 • 100 g farinsocker
 • 3 vitlöksklyftor

Ingredienser till marinaden

 • 5 dl naturell yoghurt.
 • 3 dl mjölk

Ingredienser till paneringen

 • 250 g vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1,5 tsk paprikapulver
 • 1,5 tsk cayennepeppar
 • 1 tsk lökpulver
 • Salt och peppar. Ca 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar

Börja preppa kycklingklubborna dagen innan du ska äta dem

Innan du går och lägger dig blandar du ihop samtliga ingredienser till lagen, förutom 4 dl av vattnet. Koka upp allt så att salt och farinsocker löses upp ordentligt. Ta av kastrullen från plattan och häll ner resterande 4 dl av vattnet. Under tiden som lagen svalnar skär du två snitt i varje kycklingklubba. Ända in till benet. Lägg sen ner kycklingklubborna i lagen och lägg på ett lock innan du ställer in kastrullen i kylen över natten. Kycklingen ska ligga i lag i 12 h så beroende på hur dina sovrutiner ser ut, försöker du matcha det med att det är lagom att gå till nästa steg när det är minst 8 h kvar till middagen.

Skurna kycklingklubbor
Skär två snitt i varje klubba ända in till benet så att lagen sätter sig ordentligt.

Dags att marinera kycklingklubborna så att de blir extra saftiga

Kycklingklubborna har nu legat i lag i 12 h. Blanda ihop naturell yoghurt och mjölk i en fryspåse och flytta kycklingklubborna från lagen till yoghurtmarinaden. Du behöver inte låta dem rinna av eller putsa bort lagerblad och pepparkorn i detta läge. Låt klubborna ligga i marinaden i 8 h.

Kycklingklubbor och yoghurtmarinad.
Yoghurt- och mjölkmarinad gör kycklingen extra saftig

Nu är det bara ett par timmar kvar till middagen

Blanda ihop samtliga ingredienser till paneringen och lägg dina kycklingklubbor i ett durkslag så att överflödig yoghurtmarinad får rinna av. Börja sen att rulla klubborna i mjölblandningen och se till att de täcks helt och ända in i de skurna skårorna. Lägg dem sen för att vila på ett fat medan du värmer upp rapsoljan.

Att fritera är jobbigare och svettigare än vad det är svårt

Värm frityrbadet till 180 grader och fritera sen kycklingklubborna tre och tre. Det friteras tills de får en gyllenbrun färg och läggs sen på hushållspapper så att överflödig olja får rinna av. Sätt ugnen på 170 grader under tiden som du friterar dina klubbor. När alla klubbor har fått en gyllenbrun färg lägger du över dem i en ugnsfast form. Sätt en köttermometer i den största klubban och sätt in klubborna i ugnen tills innertemperaturen blir 80 grader. Detta moment tar mellan 20-30 minuter. Sen är det bara att servera dina gyllenbruna kycklingklubbormed alla sorters krispiga, fräscha, krämiga tillbehör som du kan komma på passar till friterad kyckling. Kycklingklubborna blir extra goda om du droppar lite lime eller citron över dem precis innan servering.

TIPS!

Gör min pizzasallad och servera till dina kycklingklubbor men byt oreganon mot rostade kuminfrön. För extra fix och fräschör kan du byta ut en del av spetskålen mot rödkål.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.