Gör din egen pastadeg

Det är något visst med att göra sin egen pastadeg och gäster som blir serverade färsk hemmagjord pasta blir alltid imponerade. Pasta är en sån grej som man antar är skitsvårt att göra om man aldrig har försökt. När man väl har testat, inser man att det är enkelt om än ganska tidskrävande. Jag satte ett mål för en månad sen – Pasta! det ska jag f*n kunna göra i sömnen. ”hej! vill ni ha lite mat? Ok! Då ska jag bara slänga ihop en pasta” och häromdagen gjorde jag precis det! Jag kom hem med flyget från Norge halv sex och klockan åtta hade jag kokande tagliatelle på spisen som jag sen serverade med lite rester.

Olika sorters ingredienser

Jag har testat att göra degen med äggulor bara, med hela ägg kombinerat med äggulor. Med och utan olivolja, med bara durumvete och med durumvete kombinerat med vetemjöl.
Slutsatsen blev: skippa olja och vanligt vetemjöl och kombinera hela ägg med äggulor och använd salt i degen.

Resultatet blev en väldigt spänstig deg

Jag tror mig ha funnit det bästa receptet på pastadeg som är ganska svårt att knåda ihop men som till slut resulterar i en riktigt spänstig pastadeg. Med den degen går det inte att göra fel med resten av momenten. Jag använder en pastamaskin med vev och har aldrig testat att kavla och skära degen med egen kraft även om det ska gå det med.

Ingredienser till fyra stora portioner pasta

  • 280 g durumvetemjöl
  • 3 hela ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
Pastadeg in the making
En pastavulkan eller en enda röra.

Blanda ihop allt till en smidig pastadeg

Blanda durumvete och salt i en bunke och häll sen ut det på en ren arbetsbänk. Gör ett hål i mitten av degen och knäck sen ner äggen och äggulorna i hålet. Bli inte rädd för kaoset du har framför dig och för att du till en början bara har massa smulor och inget tycks vilja gå ihop. Ge bara inte upp, utan tvinga ihop degen med all kraft du har. Degen kommer gå ihop mer och mer och ju mer du jobbar med den kommer degen också bli mjukare och lättare att jobba med.

När allt mjöl sitter i degklumpen så fortsätter du en stund till och jobbar ihop allt. Avsluta med att skölja händerna med vatten och arbeta in det lilla vatten som du har på händerna i degen. Detta moment ska du inte göra om du känner att degen är det minsta kletig. Oavsett om du följer mina mått så är ju ett ägg inte alltid ett ägg. Ibland är det ett stort ägg och ibland ett lite ägg. Om äggen är relativt små kommer degen bli torr och det är då du med fördel kan blöta händerna lite. Men efter alla tester jag har gjort med olika degar så har jag lärt mig en mycket bra sak. Jag har hellre en lite torrare pastadeg än en för fuktig då en fuktig deg är svårare att arbeta med sen.

Sen lägger du degen i en påse och låter den vila i kylskåpet i minst 30 minuter. Jag brukar göra pastadegen innan jag börjar med resten av maten, så att den är vilad och redo när det är dags att börja koka pasta. Hur länge ska pastan koka då? Jag har faktiskt ingen aning. Smaka av under tiden pastan kokar och så väljer du efter egen smak när det är färdigkokat.

Pasta in the making
När degen har fått vila är det bara att börja veva fram pasta i pastamaskinen.

Tips!

Gör mina frikadeller och ät dem tillsammans med din hemmagjorda pasta. Svårt att veta vem som är hjälten i den rätten. Frikadellen eller pastan? You decide!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.