Grillade räkor med tomatsås

Här kommer ett enkelt recept på grillade räkor som serveras med hemmagjord tomatsås och hemmagjord pasta. Om du skulle vilja göra det ännu enklare för dig själv serverar du räkorna med köpt tomatsås och köpt pasta. Det är inte svårare än så, det beror helt enkelt på hur pretto du vill vara.

Tips!

Om du väljer att servera räkorna och tomatsåsen till hemmagjord pasta hittar du recept på det här. Börja i så fall med pastadegen innan du gör räkor och tomatsås. Orkar du verkligen inte göra tomatsås från scratch kan du byta ut tomaterna mot två paket (350-400 g) krossade tomater av bra sort. Jag gillar körsbärstomaterna från Mutti.

Ingredienser till grillade räkor med tomatsås

4 personer
ca 750 g (frysta) stora räkor. Ni vet de som bara har skalet kvar på stjärten och som är MSC-märkta

Marinad till räkorna

 • 1 tsk chiliflakes
 • 1/2 olivolja
 • 3/4 dl torrt vitt vin
 • Rivet skal från 1 citron
 • 1/2 tsk salt
 • saft från en halv citron

Tomatsås

 • 1 kg tomater av godaste och sötaste sort (kan ersättas med 2 burkar krossade tomater)
 • 2 finhackade vitlöksklyftor
 • 1 tsk chili flakes
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 1/2 msk flytande honung
 • 1 matsked grovt hackad kapris
 • 1/2 kruka färsk basilika
 • Salt och peppar

Marinera räkorna

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål, lägg ner räkorna och rör om. Låt räkorna stå i marinaden under tiden som du förbereder allt det andra. Se till att röra om i räkorna ibland.

Förbered tomaterna till din tomatsås

Koka upp vatten i den stora kastrull som du tänkt koka din pasta i och tillsätt rikligt med salt. Förbered en skål med kallt vatten och isbitar. Skär ett kryss på alla dina tomater och lägg ner dem i det kokande vattnet. Skalet kommer nu att spricka och så fort du ser att skalet börjar flaga på tomaterna tar du en hålslev och lyfter över dem i det iskalla vattnet. Nu är det bara att dra av skalet på tomaterna. Skär sen tomaterna i mindre bitar och se till att få bort den hårda stammen i mitten. Ställ dina skalade och hackade tomater åt sidan.

Här visar jag hur du skållar tomaterna.

Dags att puttra tomatsås

Börja med att hälla rikligt med god olivolja i en stek- eller traktörpanna och sätt plattan på ett litet snäpp över medel. I med hackad vitlök och chiliflakes. Låt vitlöken bli mjuk utan att bränna den eller så låter du den få lite färg. Det blir två olika tomatsåser beroende på vad du väljer och jag gillar båda. Glöm inte att röra om i räkorna ibland;) Höj temperaturen på plattan till högsta värmen och slå på vinet och därefter de hackade tomaterna. Lägg på ett lock, sänk värme och låt såsen puttra i ca 20-30 min.

Trä dina räkor på grillspett

Under tiden som tomatsåsen puttrar trär du dina räkor på grillspett och ska du göra egen pasta är det dags att göra ut den nu. Oavsett vilken pasta du väljer att göra ska du koka den i samma vatten som du skållade dina tomater i.
När tomatsåsen har puttrat en stund tar du av locket och låter den fortsätta puttra utan lock. Grilla dina räkor så de får fin färg. Mina räkor var förkokade och därför grillade jag dem på högsta möjliga värme tills de fick färg. Låt dem stå på låg indirekt värme tills du är klar med resten.

Marinerade räkor och färsk pasta
Marinerade räkor på spett och färsk pasta

Sista touchen på tomatsåsen

Smaka av tomatsåsen med kapris, honung, hackad basilika, salt och peppar. Koka din pasta och blanda den sen med tomatsåsen och servera det med räkorna på sina spett.

räkor med tomatsås
Räkor med tomatsås och hemmagjord pasta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.