Macaroni & Cheese please

Nu är det time för lite Macaroni & Cheese. Efter första veckans hemmajobb, till följd av COVID-19 och den situation som råder i världen, inser man att det är mycket mat som som ska handlas, lagas och ätas på hemmaplan. Inspirationen då, hur länge räcker den egentligen? För mig dog den ju någon gång i höstas samtidigt som vi hade haft blomspruteregn och grå himmel i oändligt många dagar och oändligt många dagar till blev det. Jag har lagat minimalt med mat senaste halvåret, men det jag har lagat och gillat har jag skrivit ner och sparat. Här kommer ett enkelt recept om än ganska så onyttigt. Men sådana här tider rättfärdigar fan i mej lite comfort food!

Denna Macaroni & Cheese är inspirerad av Frankrike och en rätt jag först åt på Delphine & Edouard på Roslagsgatan i Stockholm och därefter åt jag en liknande rätt på världens mysigaste boutiquehotell i Paris som heter Le Pigalle. Supermysigt hotell med gullig personal, rekommenderas varmt.

Macroni & Cheese till 4 personer

Min macaroni & cheese är alltså franskinspirerad och hur får man då till det franska i makaronerna. Jo, man adderar såklart en god lagrad fransk ost. Uteslut skinkan om du inte äter kött.

 • 300 g valfri pasta
 • 25 g smör
 • 0,5 dl vetemjöl
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl grädde
 • 150 g tärnad Morbier
 • 120 g skivad rökt skinka
 • 0,5 tsk lökpulver
 • salt och peppar
 • 50 g vanlig god svensk riven hårdost som topping
 • Lite panko som extra crunch på toppen

Såhär gör du min macaroni & cheese

Börja med att koka pastan enligt anvisningarna och minus någon minut. Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret i en kastrull eller valfri favorit-panna. Vispa ner mjölet och håll kvar kastrullen över värmen medan du vispar bort den mjöliga vetedoften. Man bränner alltså bort den mjöliga doften under omrörning. Därefter häller du i mjölk och grädde och rör om så att du undviker att bränna såsen och så att alla klumpar försvinner. Jag brukar hälla 1/3-1/2 del av vätskan först för att vara säker på att jag kan vispa bort eventuella klumpar. Koka sen upp såsen till din macaroni och låt den sjuda en stund. Häll därefter i morbier, skinka och lökpulver. Låt osten smälta ner ordentligt och häll sen ner pastan i såsen och därefter alltsammans ner i en ugnsfast form.
Toppa med riven hårdost och panko och så in i ugnen med folie på i 10 minuter. Ta därefter av foliet och ha kvar macaroni’n i ugnen tills du tycker att den har fått fin färg.

Tips!

Servera min macaroni & cheese som den är eller som tillbehör till sommarens grillning. Nästa steg för mig är att göra denna med skaldjur. En äkta Lobster Mac’n Cheese men det får vänta en stund och då kanske det blir tillsammans med mina friterade kycklingklubbor eller till min grillade kyckling.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.