Indisk kycklinggryta

Denna indiska kycklinggryta är min version av min indiska favoriträtt – Chicken Jalfrezi. Enligt restaurangen Masala, en indisk restaurang i Marbella som serverar gudomligt god mat så ska Jalfrezi vara en av de starkaste rätterna på en vanlig indisk meny. Jag älskar mat med hetta och därför använder jag hot chili och hot curry i min jalfrezi. Det behöver man verkligen inte göra och man behöver inte heller toppa rätten med färsk chili på slutet för det går lika bra med vanlig chili, vanlig indisk curry och inga färska chilifrukter. En till grej som gör att jag gillar denna rätt är att det är lika mycket grönsaker som det är kyckling i den, om inte mer.

Detta behöver du till min kycklinggryta

 • 400 g kycklingfilé
 • 3 msk rapsolja
 • 1 stor gul lök
 • 1 tsk salt
 • 1 röd paprika
 • 1 grön parika
 • 3 msk tomatpuré
 • 1/2 msk indiskt currypulver
 • 1/2 msk chilipulver
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • ca 3 dl vatten
 • 1 msk kasuri methi, torkad bockhornsklöver. Finns i orientalisk livs.
 • 1-2 färsk chilifrukt (valfritt)
 • 2 tomater
 • 1 Kruka färsk koriander

Börja med att förbereda alla ingredienser

Hacka löken grovt och skiva paprikan i stänger. Måtta kryddorna, curry, chili och gurkmeja och lägg dem i en skål. Skiva chilifrukten i tunna ringar och dela tomaterna i 8 delar och avsluta med att skära kycklingen i kuber.

Nu är du redo att röra ihop en smakrik indisk kycklinggryta

Värm upp rapsoljan i en stekpanna och tillför löken. Stek den tills den blir gyllenbrun på samma sätt som när du ska karamellisera lök. Detta tar ca 10 minuter på medelhög värme. När löken är glansig och gyllenbryn adderar du saltet.

lök i kycklinggryta
Gyllenbrun lök redo för salt

Fortsätt sen med att tillföra paprikan och fräs vidare i ca 5 minuter på medelhög värme tills paprikan har krympt lite.

Gör en grop i mitten av pannan och lägg därefter i tomatpurén. Fräs och rör om tomatpurén på hög värme en stund innan du blandar den med lök- och paprikaröran. Detta gör man för att får bort det beska/sura i tomatpurén. Blanda ihop allt noga i pannan och fräs ytterligare någon minut.

tomatpuré till kycklinggryta
Fräs tomatpurén under någon minut så får du bort den sura smaken.

Nu tillför du kryddorna, gurkmeja, chili och curry och blandar ihop dem med grönsakerna och fräs vidare under 5 minuter. Det kommer se lite torrt ut men det är inget att oroa sig för.

Lägg i kycklingen, rör om och låt det fräsa på medelvärme tills kycklingen är genomstekt. Höj därefter värmen och häll ner 3 dl vatten i kycklinggrytan. Blanda ihop allt i grytan väl och se hur det bildas en fin sås. Låt grytan puttra tills såsen blir tjock och lägg i Kasuri Methi. Rör om och smaka av och nu är det dags att salta om du anser att det behövs. Tycker du att grytan inte är tillräckligt het ska du även lägga i den skivade chilin och så i med tomaterna. Puttra på låg värme i 5 minuter till och avsluta med att röra ner färsk koriander.

Färsk koriander ska du ha både i och på kycklinggrytan. Såklart!
Färsk koriander ska du ha både i och på kycklinggrytan. Såklart!

Servera med koriander på toppen och fluffigt basmatiris!

Indisk kycklinggryta serverad med basmatiris
Indisk kycklinggryta serverad med basmatiris

Tips!

Denna gryta blir lika god att göra vegetarisk. Uteslut kycklingen och addera mer paprika bara. Den blir framförallt väldigt god som restmåltid dagen efter. Något annat som också funkar finfint i matlådan är mina frikadeller.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.