Semitorkade tomater

Här kommer ett tips på hur du kan ta tillvara på örter och tomater och samtidigt skapa ett gott tillbehör. Semitorka dina tomater, dvs inte torka helt men så att de blir lagom uttorkade och söta. Sen använder du dem som topping på pizza, i en sallad, i en pasta eller på en extra lyxig bruschetta.

Om man orkar så tycker jag man ska skålla tomaterna först så att skalet försvinner men eftersom det var små romanticatomater jag hade denna gång pallade jag inte pilla med sånt.

en massa tomater
Det är två personer i hushållet som handlar och det är såklart inget konstigt med det så länge inte båda två alltid handlar med sig en förpackning med tomater hem. Viktigt att ta till vara på dessa så att man inte behöver slänga.

Detta tomat-recept är en på-en-höft-instruktion

Denna gång hade jag alltså en massa tomater och vitlök hemma medan jag var helt utan örter. Man ska inte låta sådant hindra en tycker jag. Så här kommer lite instruktioner på en höft…

  • Tomater
  • 2 vitlöksklyftor per kg tomater
  • Örter så som timjan, bsilika, rosmarin, lagerblad. En kvist av varje eller 3-4 av en och samma
  • Olivolja
  • Salt, gärna flingsalt
  • Peppar
  • Socker. Helt valfritt och denna gången använde jag en nypa råsocker
tomater och vitlök på en plåt
Halverade tomater färdiga för att bli torkade i ugnen

Så semitorkar jag tomater

Om det är små körsbärstomater delar jag dem på hälften och om det är en större tomat gör jag så att jag skållar dem först innan jag delar dem i fyra delar. Därefter saltar och sockrar jag med mina nypor medan tomaterna ligger i en skål. Kanske 2 nypor salt i förhållande till 1 liten nypa socker till en glest fylld plåt med tomater. Sen pepprar jag några varv med pepparkvarnen och låter därefter tomaterna stå i 10-15 minuter. Under tiden kommer vätska rinna ur tomaterna som du sen häller av.

Lägg sen tomaterna på en ugnsplåt som du klätt med bakplåtspapper. Knäck vitlöksklyftorna som har skalet kvar med en kökskniv, sådär så att de bara öppnar upp sig lite. Lägg vitlöken på plåten och ringla därefter måttligt med olivolja över tomaterna. Vi ska inte skapa ett olivoljebad för tomaterna. De ska inte bli dyngsura. Skjuts in i ugnen i 100 grader i ca 3 h.

Tomaterna ska gå länge i ugnen på låg värme

Ta ut tomaterna ibland så att man släpper man ut fukt från ugnen. Samtidigt kan man kolla hur tomaterna mår. Meningen är att vätskan i tomaterna ska bli mer tjockflytande eller marmeladigt. Väldigt svårt att sätta ord på hur det ska vara…
Låt tomaterna svalna och lägg dem i en burk tillsammans med vitlök och örter och fyll sen på med olivolja så att de täcks ordentligt. Förvara i kylen i upp till 2 veckor.

Tips!

Toppa mina caesarmackor med semitorkade tomater eller gör din egen pasta och servera med tomaterna, mozarella och basilika.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.