Piroger med linser och potatis

Här kommer ett värdefullt tips från coachen: gör piroger och fyll dem med massa gott, frys in och ta ut när du inte orkar laga mat, behöver något snabbt i farten eller ska ut på en lyxig picknick.

Detta behöver du till 16 stycken vegetariska piroger

Degreceptet har jag hämtat på Allt Om Mat och innehållet är en kombo av olika tips på nätet och beroende av vad jag hade i mitt kylskåp.

Till degen:

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • ca 13 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 1 uppvispat ägg

Till fyllning:

  • 1 dl röda linser
  • 2 stora potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 1/2 tsk currypulver (Indisk)
  • 1/2 dl lins- och potatisbuljong från koket
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 1/2 msk mango chutney
  • 1/2 dl creme fraiche
  • Sambal Oelek att smaka av med
  • Salt och peppar om så behövs
  • Smör till stekning

Börja med att sätta degen till dina piroger

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker.
  • Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. (Gör fyllningen under tiden som degen jäser). Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter.

Såhär gör du fyllningen

  • Skala och hacka potatisen i små kuber. Skölj linserna och koka upp vatten, salt och potatisen i en kastrull.
  • Låt potatisen koka i ca 5 minuter och lägg därefter i linserna och koka ytterligare i 5 minuter.
  • Häll av vattnet i en skål och ställ potatis- och linskoket åt sidan. Vattnet ska användas som buljong.
  • Finhacka löken och smält en klick smör i en stekpanna. Tillsätt curry och lök och fräs på medelvärme i ca 10 minuter.
  • Häll därefter ner 1/2 dl av vattnet från potatis- och linskoket, samt lägg i buljongtärningen. Sen låter du röran sjuda under omrörning tills tärningen löst upp sig och röran är glansig och krämig.
  • Ta bort pannan från plattan och blanda i mango chutney och creme fraiche. Smaka av med Sambal.

Dags att fylla dina piroger

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla nu ut en degboll i taget och behåll resten av degen under duk så att degen inte torkar. Lägg ca 3 msk fyllning på varje pirog och förslut pirogen genom att doppa fingret i vatten och blöta ner kanten på degen. Vattnet fungerar som ett klister. För att vara riktigt säker på att pirogen sitter ihop trycker du till kanterna med hjälp av en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med det uppvispade ägget och grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Piroger med fetaost och sallad
Servera pirogen med en god sallad. Salt fetaost smakar magiskt ihop med den kryddiga och lite söta fyllningen i pirogen.

Tips!

Servera pirogerna med en god blandsallad toppad med mycket fetaost. Den salta och lite syrliga fetaosten passar superbra till den lite ”sötheta” fyllningen i pirogerna. Frys in alla piroger som inte äts upp och värm dem sen direkt från frysen i 225 grader i 10 minuter. Är du sugen på fler vegetariska recept som passar finfint till grill-årstiden vi nu går in i. Testa mina halloumiburgare med sötpotatishummus.

Instagram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.