Rabarberpaj med mördegstäcke

Söndag och rabarberpaj känns ju som en bra kombo. Jag är inte mycket för att uppfinna hjulet igen, utan gillar mer att ta alla bra uppfinningar jag kommer över och utifrån det skapa olika goda kombinationer. Denna rabarberpaj är ett hopkok av mördegen från Fredriks Fikas äppelpaj som för övrigt är den absolut by far godaste äppelpajen jag vet om och min egen Fredriks preferens på att rabarbern i rabarberpajen ska hållas lite syrlig. För om den blir för söt kan man ju inte äta mer än bara en enda liten bit;)

Detta behöver du till en god rabarberpaj

Till mördegstopping:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g socker
  • 100 g mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Till fyllning:

  • 500 g skalad och skivad rabarber
  • 3 msk socker
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 1 tsk kanel eller/och cezt från en citron

Såhär gör du rabarberpajen:

  • Smöret har du tagit ut från kylen och mätt upp redan för 45 minuter sen;) Då är det dags att sätta ugnen på 175 grader och att placera gallret på lägsta nivån.
  • Slatta rabarbern och blanda den med socker, potatismjöl, kanel och/eller citroncezt i en pajform. Min pajform är bara 24 cm i diameter och ganska grund. Det blir kompakt och gott tycker jag.
  • Blanda alla torra ingredienser till degen först och lägg sen i smöret i mindre bitar och bearbeta degen med en gaffel samtidigt som du snurrar på bunken tills allt blandats ihop.
  • Fördela degen uppe på rabarberna på samma sätt som du gör när du gör en vanlig smulpaj och grädda sen pajen längst ner i ugnen i ca 40 minuter.

Tips!

Förbered rabarberpajen och täck den med plastfolie och stoppa in den i ugnen först en timme innan den ska ätas och ska den ätas som efterrätt stoppar du in den när ni sätter er till bords. Smakerna i mördegen och i rabarberröran får då en chans att gå ihop ordentligt. Behöver du mer tips på efterrätter som är smarriga har du här recept på min friterade french toast och så Fredriks Fikas äppelpaj.

Instagram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.